Meer dan alleen een acteur.

Trainingsacteur zijn is zoveel meer dan alleen acteren. Het begint al bij binnenkomst. Er zitten allemaal deelnemers met angstige ogen mij aan te kijken, want daar stapt een grote kerel van 1,84m binnen en die gaat het hun "lastig" maken... Dit is natuurlijk niet helpend voor het doel om mij in te zetten als trainingsacteur.

Het eerste wat ik dan ook doe is de mensen gerust stellen. Het doel van mij als instrument is het oefenen met theorie binnen een veilige setting. Ik vind dan ook dat ik eerst die veiligheid moet creëren. Dit doe ik door onder andere mezelf voor te stellen en gelijk te vertellen dat ik een aan en uit knop heb, die iedereen kan bedienen. Het effect is het best omschreven in onderstaande recensie:

"Tijdens de evaluatie kwam de feedback: wat een fijne acteur, hij stelde mij gerust, ik vond het spannend maar Vincent hielp me goed."

Dit is stap 1, daarna heb ik een grote rugzak van ervaringen waaruit ik kan putten om de situaties te creëren waarbinnen geleerd kan worden. Mijn ruime spelervaring maakt dat deelnemers heel snel de situatie in worden gezogen en de omgeving even vergeten, waardoor ze heel natuurlijk reageren. Het mooiste vind ik dan ook als een scenario stop gezet wordt, de deelnemer zegt: ik was even helemaal vergeten dat dit een oefensituatie was.

Reacties van deelnemers in verschillende situaties:

"Deze acteur kon zich goed inleven in de cliënten en ze zeer waarheidsgetrouw neerzetten."

"Vincent is een erg enthousiaste acteur die met veel passie zijn werk doet. Hij kan moeiteloos verschillende rollen aannemen en daarbij goed inspelen op de situatie. Is ook sterk in het nabespreken."

"Goede acteur!! Dat maakte het realistisch!"


Verder vind ik het heel belangrijk dat trainer en trainingsacteur een goede samenwerking hebben. Ik ben een aanvulling op een training. Daarom spreek ik van te voren graag door wat een trainer precies van mij verwacht en wat do's en don'ts zijn. 

scenario training Skills & Simulationcenter, Erasmus MC
scenario training Skills & Simulationcenter, Erasmus MC
Training weerbaarheid
Training weerbaarheid